Cum cumpărăm un Mac second-hand

Mac-uri vechi

Chiar dacă nu are dotări de ultimă oră, un Mac ceva mai vechi, cumpărat de pe piața second‑hand, poate fi încă de folos câțiva ani buni, la un preț mai avantajos decât unul nou. Dar va trebui să fim foarte atenți la alegerea unui computer care a fost folosit deja, pentru că poate avea diverse probleme tehnice. Iată câteva sfaturi pentru alegerea și verificarea unui Mac second-hand, care sper că vor fi utile mai ales celor care vor să‑și cumpere primul lor computer Apple.

Pentru începători: PowerPC vs. Intel

Dacă Mac‑ul pe care vreți să-l cumpărați se numește PowerBook, iBook, PowerMac, eMac, iMac G3, iMac G4 sau iMac G5, mare atenție: aceste modele de computere au procesoare PowerPC, care au fost scoase din uz de către Apple în 2006. Toate Mac‑urile actuale folosesc procesoare Intel. Mac‑urile cu procesor PPC nu pot rula sisteme de operare mai noi de Mac OS X 10.5 Leopard, și nici programele noi, destinate computerelor cu procesoare Intel. Asta nu înseamnă că nu pot fi folosite la nimic, dimpotrivă. Dar va trebui să faceți rost de versiuni ceva mai vechi ale programelor cu care doriți să lucrați, și să fiți conștienți că nu veți mai putea face upgrade la versiunile noi. De exemplu suita Adobe CS4 merge foarte bine pe un PowerMac G5, dar nu veți putea instala CS5 pe el.

Mac‑urile foarte vechi au cel mult o valoare de colecție și sunt potrivite doar pentru experimente cu software vechi (eu însumi sunt unul dintre pasionații retro‑software). Dar dacă vreți un Mac cu procesor PowerPC, pe care să-l folosiți cât de cât în mod util, atunci recomand unul cu procesor peste 1 GHz (iar în cazul PowerMac este de preferat o configurație dual‑procesor).

Reguli de cumpărare a unui Mac second‑hand

Regula mea numărul 1 pentru cumpărarea unui Mac folosit: în general nu cumpăr pe „NV”. Adică pe nevăzute. Prefer să văd și să testez acel computer înainte de a lua o decizie. Excepțiile de la această regulă le fac doar dacă vânzătorul este o persoană pe care o cunosc sau în care am suficientă încredere. Cumpăratul de la distanță presupune riscuri destul de mari, nu numai din cauza lipsei de onestitate a unor vânzători, ci și pentru că uneori ne dăm seama prea târziu că Mac‑ul respectiv nu e ceea ce ne‑am dorit.

Regula numărul 2: „penalizați” serios vânzătorul la preț dacă nu oferă discurile originale ale computerului. Pentru cei care nu știu despre ce e vorba: toate Mac‑urile noi vin însoțite de unul sau mai multe discuri, de obicei de culoare gri, pe care se află sistemul de operare și o serie de aplicații care sunt oferite gratuit de către Apple numai la cumpărarea unui computer nou. Tot pe acele discuri se află și Apple Hardware Test (AHT), o suită specială de teste hardware specifice fiecărui model de Mac în parte. Cu AHT puteți detecta imediat defectele hardware ale computerului.

Rețineți și următorul aspect: discurile originale de la un model de Mac nu pot fi folosite la un alt model.

Regula numărul 3: cântăriți cu mare atenție o ofertă care sună prea bine ca să fie adevărată. Comparați prețul Mac‑ului pe care vreți să-l cumpărați cu alte prețuri ale aceluiași model de pe piață. Dacă e prea ieftin, ceva poate fi în neregulă.

Regula numărul 4: un dispozitiv portabil vândut fără acte, fără încărcător, fără discurile originale are mari șanse să fie furat de undeva. Eu unul încă nu am văzut vreun utilizator de Mac care să piardă încărcătorul și discurile computerului. Nu acceptați astfel de scuze. Prin cumpărarea unui Mac furat încurajați mai departe furtul.

Cum verificăm un Mac

Atunci când mă întâlnesc cu vânzătorul pentru a testa computerul, am la mine câteva obiecte care mă ajută să‑mi dau seama dacă acel Mac funcționează bine:

  • Un CD audio sau un DVD cu un film.
  • Un stick USB (pe care am pus două programe despre care voi vorbi mai jos).
  • Un dispozitiv care se conectează la portul Firewire (dacă este cazul – eu am o placă de sunet Firewave).
  • O pereche de căști audio.
  • Un telefon cu Bluetooth.

Testele propriu‑zise nu sunt deloc complicate, trebuie doar puțină răbdare și atenție la detalii.

1. Pornirea și specificațiile tehnice

Pornim computerul, observăm dacă bootează normal, fără erori.

Verificăm specificațile tehnice reale ale computerului, consultând fereastra „About this Mac”, unde putem vedea informații desăre procesor și memorie. Pentru a vedea toate detaliile tehnice, apăsăm pe pe butonul „More Info…” (vezi figura de mai jos).

About this Mac

2. Starea bateriei (la portabile)

În cazul în care cumpărați un laptop, o importanță majoră o are starea bateriei. Luați pe un stick USB (sau descărcați pe loc dacă aveți acces la internet în momentul testului) programul coconutBattery, care vă arată numărul de cicluri de încărcare și capacitatea reală a bateriei.

CoconutBattery

În imaginea de mai sus se vede că bateria acelui iBook mai are 72% din capacitatea ei inițială și a fost încărcată de 183 de ori.

Verificați și dacă bateria se încarcă de la încărcător, precum și integritatea cablului și mufei încărcătorului (să nu aibe arsuri sau locuri cu izolația stricată).

3. Starea ecranului (la portabile, iMac sau monitoare)

În ceea ce privește ecranele, atenție mare la defectele de imagine și la pixelii morți sau „înțepeniți”. Folosiți aplicația LCD Test cu care puteți depista pixelii cu probleme și neuniformitățile de culoare. Pixelii morți sunt mereu negri; cei cu alte defecte stau înțepeniți într‑o singură culoare indiferent de imaginea de pe ecran.

Tot legat de ecran: verificați funcționarea controalelor pentru strălucire. Urmăriți cu atenție dacă la anumite nivele ale strălucirii nu cumva apare un efect de pâlpâire a imaginii.

4. Apple Hardware Test

Dacă aveți discurile originale ale computerului atunci efectuați un Apple Hardware Test. Acesta se găsește pe unul din discuri (scrie pe el). Va trebui să introduceți acel disc în unitatea optică, să restartați computerul ținând apăsată tasta D și să urmați instrucțiunile de pe ecran. Rezultatele testului vor apărea pe ecran.

Există posibilitatea ca AHT să arate că există o eroare hardware, însă computerul să funcționeze normal. Așa mi s‑a întâmplat mie acum câțiva ani în cazul unui PowerMac G5, la care AHT îmi spunea că există erori la memorie. Totuși nu am avut niciodată probleme cu RAM‑ul, care încă funcționează și astăzi.

5. Hard discul

Deschideți Disk Utility din /Applications/Utilities și verificați starea indicatorului S.M.A.R.T. care arată dacă hard discul e în pericol să se defecteze. Dacă la S.M.A.R.T. scrie „About to fail” atunci hard discul este pe moarte.

SMART Status

Deschideți mai multe programe, pagini web și urmăriți cu atenție pe toată perioada testului dacă hard discul face zgomote ciudate (pocnete, beep–uri repetate) sau dacă programele au momente când „îngheață” pe ecran.

6. Alte componente

Verificați cu Keyboard Viewer funcționarea fiecărei taste.

Keyboard Viewer

Verificați funcționarea unității optice folosind CD-uri și DVD-uri cu muzică, filme și fișiere.

Verificați calitatea sunetului în difuzoare și în căști, precum și funcționarea tastelor pentru controlul volumului.

Verificați dacă merg conexiunile WiFi și Bluetooth. Pentru WiFi puneți computerul să caute rețelele wireless din apropiere, iar în cazul Bluetooth puteți încerca o conexiune cu un telefon.