NoteTote descarcă fișiere pe Mac-ul de acasă… cu comandă de la distanță

NoteTote

În ciuda numelui, NoteTote nu este un program pentru gestionarea notițelor, și nici vreun fel de editor de text nu e. NoteTote este un manager pentru descărcat fișiere, pe care‑l poți comanda de la distanță. La ce e bun așa ceva, vedem în continuare. Eu unul căutam de multișor o asemenea aplicație.

Mi se întâmplă deseori, atunci când navighez pe internet de pe iPad, să dau peste vreun fișier pe care aș vrea să‑l descarc. Pot face asta cu aplicația GoodReader pentru iPad, dar dacă fișierul este mare iar eu sunt pe o conexiune 3G, atunci nu îmi convine să‑mi consum din traficul de date lunar.

(Dacă nu sunteți utilizatori de iPhone sau iPad atunci vă propun un alt scenariu: sunteți la serviciu sau la un prieten, găsiți pe internet un fișier pe care vreți să-l descărcați dar fie nu puteți, fie nu aveți la îndemână o modalitate comodă de a lua acasă fișierul descărcat.)

Ce‑ar fi să pot trimite linkul către Mac‑ul de acasă, care să descarce fișierul automat? Se poate: am nevoie de aplicația NoteTote și de un cont gratuit pentru serviciul SimpleNote (împreună cu aplicația omonimă pentru iPad și iPhone – gratuită și ea). Sistemul funcționează astfel:

  • SimpleNote este un serviciu pentru gestionarea notițelor. Acestea sunt fișiere text stocate „in the cloud”, fiind astfel disponibile oriunde, pe orice dispozitiv cu acces la internet.
  • NoteTote este o aplicație pentru Mac OS X care poate descărca fișiere luând adresele lor dintr-o notiță aflată în contul SimpleNote.
  • Așadar, pentru a comanda NoteTote să descarce un fișier, este suficient să adăugăm în acea notiță adresa fișierului. NoteTote verifică periodic conținutul notiței și descarcă tot ce găsește nou acolo. Notița poate fi modificată, așa cum spuneam mai sus,  de pe orice dispozitiv care poate accesa internetul (indiferent de sistemul de operare: Mac OS X, iPhone, iPad, Windows, Linux, Android și altele).

Asta e tot. Simplu, fără configurări complicate, fără porturi deschise prin routere și bătăi de cap cu firewall‑uri. NoteTote poate fi folosit în combinație cu alte aplicații iar rezultatele pot fi spectaculoase (și utile), așa cum arată exemplele de pe situl producătorului. Șmecheriile mele favorite: descărcarea fișierelor direct în Dropbox și combinația imbatabilă între NoteTote și Hazel.