Detectarea poziției geografice a computerului în Snow Leopard

Deși (încă) nu există vreun model de Mac care să aibe receptor GPS încorporat, începând cu Snow Leopard sistemul de operare Mac OS X are posibilitatea de a determina poziția geografică a computerului, folosindu-se de rețelele WiFi din apropiere. În acest articol vom vedea cum putem să ajutăm sistemul pentru a ne localiza cât mai precis, fără GPS.

La ce ajută această facilitate?

Dacă sistemul reușește să detecteze, poziția atunci o va folosi pentru setarea automată a orei, așa cum se poate vedea în System Preferences → Date & Time → Time Zone. E un lucru util pentru cei care călătoresc des.

Date and Time

Prin intermediul tehnologiei CoreLocation, sistemul pune la dispoziția Safari și a altor programe informații privind poziția, care sunt folosite în diverse scopuri. De exemplu există situri sau aplicații care își adaptează anumite porțiuni ale conținutului lor în funcție de zona în care locuiesc vizitatorii.
Dacă aveți suspiciuni cu privire la confidențialitatea datelor privind locația voastră, puteți să dezactivați acest serviciu din System Preferences → Security → General, bifând opțiunea „Disable Location Services”.

Cum putem verifica dacă sistemul a detectat poziția sau nu?

În panoul Date & Time menționat mai sus puteți vedea dacă poziția a fost detectată corect (la nivel de localitate), eronat sau deloc. Pentru a funcționa, serviciile de localizare au nevoie de WiFi activ pe Mac și o conexiune la internet. Precizia cu care este detectată locația depinde de acuratețea datelor primite de Mac OS X de la Apple, și poate varia foarte mult. Să nu vă așteptați la o precizie de GPS, că nu e cazul.

Cum ajutăm sistemul să ne localizeze cât mai precis?

Pentru determinarea poziției, sistemul detectează rețelele WiFi din jur și caută informații despre poziția lor într-o bază de date de la Apple. Aceste date sunt culese de companii care se ocupă cu furnizarea de servicii pentru localizarea geografică. Skyhook Wireless a fost primul partener Apple în acest domeniu, iar Mac OS X se pare că încă folosește datele de la Skyhook pentru localizare. Practic Skyhook culege adresele MAC ale milioane de routere WiFi din întreaga lume, împreună cu poziția lor. Este suficient deci să aveți în vecinătate un router wireless care a fost catalogat de Skyhook pentru ca sistemul de localizare din Mac OS X să funcționeze. Partea frumoasă este că Skyhook ne permite să adăugăm în baza lor de date routerele noastre împreună cu poziția lor geografică. În această pagină putem introduce adresa MAC a plăcii WiFi din routerul nostru, precum și poziția exactă unde ne aflăm, folosind o hartă de la Google Maps.

Adaugarea datelor la Skyhook

După ce ați adăugat routerul acolo, va mai dura un anumit timp (câteva zile) până când Skyhook va face modificări în bazele de date, și până când Apple va lua în considerare aceste modificări. În cazul meu cred că după o săptămână de la adăugarea Airportului la Skyhook, sistemul de pe Mac mini a detectat corect poziția.

Skyhook mai pune la dispoziție și un serviciu numit Loki cu ajutorul căruia care vă puteți verifica poziția detectată de sistem.

În încheiere menționez o deficiență a acestui sistem de localizare folosind punctele de acces WiFi: dacă vă mutați în alt oraș și folosiți același router wireless, sistemul va rămâne setat pe orașul anterior până când veți actualiza datele la Skyhook.