Fișierele .BIN/.CUE – ce facem cu ele pe Mac?

Unul dintre cele mai întâlnite formate de imagine de disc existente în lumea Windows este .BIN. Aceste fișiere vin de obicei însoțite de un fișier .CUE. Necazul pe Mac este că nu le putem deschide cu niciun program din dotarea sistemului de operare. Ce putem face atunci cu ele?

O primă soluție ar fi deschiderea fișierelor cu Toast Titanium. Se pare că merge în unele cazuri. Cei (ca mine) care totuși nu vor să-și bată capul cu un program 3rd party destul de scump, așa cum este Toast, pot converti imaginile BIN/CUE în formatul .ISO, care poate fi montat în Mac OS X fără probleme. Procedăm astfel.

Vom folosi utilitarul bchunk, un convertor pentru Unix/Linux (varianta originală aici) a cărui versiune pentru Mac OS X poate fi descărcată de aici. Pentru a fi sigur că fișierul nu dispare în neant, l-am atașat și în secțiunea Downloads, pentru că este util. Autorul fișierului este James N. Sears, detalii aici. Eu voi prezenta o variantă ceva mai simplă a tutorialului său.

Ca idee de bază, bchunk se utilizează executând următoarea comandă:

bchunk FisierOriginal.bin FisierOriginal.cue FisierRezultat

Cei familiarizați cu Terminal știu deja ce au de făcut în continuare. Ceilalți – citiți mai departe.

  • Punem bchunk, fișierul BIN și fișierul CUE în același director. Deschidem Terminal.
  • Tragem bchunk în fereastra Terminal. Va apărea un șir de caractere care este calea către bchunk, urmat de un spațiu. Nu modificăm nimic.
  • Procedăm la fel cu fișierele BIN și CUE. Atenție la spațiile care trebuie obligatoriu să rămână acolo, după numele fișierelor.
  • Tragem în Terminal directorul în care se află cele trei fișiere, apoi ștergem spațiul de după numele directorului și introducem ce nume dorim să aibe fișierul ISO rezultat.
  • Dăm Enter și așteptăm să se termine conversia.

Figura 1