Cum resetăm Spotlight în cazul în care căutarea nu merge

Una dintre cele mai utile unelte din Mac OS X (cel puțin pentru mine) este Spotlight, motorul de căutare pe care se bazează atât sistemul de operare, cât și un număr de aplicații Apple sau non-Apple. Eu îl folosesc de zeci de ori zilnic, mai ales pe post de application launcher. De obicei găsește rapid ceea ce doresc și este suficient de precis. Recent însă am costatat că anumite fișiere, despre care știam cu siguranță că există pe hard disc, nu mai apăreau în rezultatele căutării cu Spotlight. Iată cum cum am procedat pentru a repara această problemă.

Funcționarea Spotlight se bazează pe un index, care e o bază de date conținând informații despre toate fișierele care există pe hard discuri la un moment dat. Spotlight indexează periodic hard discurile pentru a-și actualiza indexul, și atâta timp cât acesta este în bună stare, căutările sunt rapide și precise. Există însă situații când indexul se poate deteriora iar Spotlight dă rateuri, așa cum am pățit eu. Soluția este ștergerea indexului curent și reindexarea de la zero a hard discului, care se poate face cu următoarea comandă scrisă în Terminal:

sudo mdutil -E /

După care dați un enter. Iată ce înseamnă fiecare parte a comenzii:

  • „sudo” spune sistemului că dorim executarea comenzii cu privilegii de administrator. Sistemul ne va cere să introducem parola de admin înainte de a executa comanda.
  • „mdutil” este utilitarul care se ocupă de managementul indexului Spotlight.
  • „-E” este opțiunea care-i spune lui mdutil să șteargă indexul existent.
  • Caracterul „/” reprezintă discul de boot al Macului (numit de obicei Macintosh HD). Dacă vreți să forțați reindexarea pe o altă partiție – să-i zicem Documente – atunci veți scrie /Volumes/Documente în loc de /.

De obicei reindexarea începe imediat, și va fi semnalată de apariția unui punct intermitent în interiorul lupei Spotlight din colțul din dreapta sus a ecranului.

Atenție: indexarea poate dura câteva ore bune, timp în care Macul va merge ceva mai greu. Cel mai bine e să puneți sistemul să indexeze peste noapte.