Crearea și manipularea fișierelor PDF cu ajutorul PDF Services

Una dintre facilitățile cele mai utile ale sistemului de operare Mac OS X este posibilitatea de a crea fișiere PDF, fără a fi nevoie de instalarea vreunui software suplimentar. Acest lucru se poate face prin intermediul funcției Print, disponibilă în majoritatea aplicațiilor în meniul File (sau direct apăsând Command-P). În partea din stânga jos a ferestrei de dialog Print observăm butonul numit PDF, care ascunde un meniu cu mai multe opțiuni printre care și „Save as PDF…” care crează un fișier PDF. Dar mai interesante sunt cele câteva opțiuni aflate dedesubtul primei bare separatoare din meniu.

2010 02 01 pdfservices 01

Acele opțiuni sunt așa-numitele „PDF Services”: sunt niște funcții suplimentare care procesează fișierele PDF nou create în anumite moduri. Serviciile sunt executate prin intermediul unor fișiere aflate în două directoare speciale:

  • /Library/PDF Services
    (pentru servicii disponibile tuturor utilizatorilor din sistem)
  • /Users/NUME-UTILIZATOR/Library/PDF Services
    (pentru serviciile disponibile numai utilizatorului NUME-UTILIZATOR)

Putem adăuga și noi servicii, fie folosind funcția „Edit Menu”, fie pur și simplu prin adăugarea în aceste directoare a următoarelor tipuri de fișiere:

  • directoare (sau aliasuri ale unor directoare);
  • aplicații (sau aliasuri), inclusiv executabile UNIX;
  • scripturi AppleScript (sau aliasuri);
  • workflow-uri Automator (sau aliasuri).

Ce se va întâmpla cu fișierele PDF în urma executării serviciului depinde tocmai de aceste fișiere. Să vedem câteva exemple.

Salvarea fișierelor PDF în directoare predefinite

Să presupunem că sunt atât de ordonat, încât mi-am format un obicei în a pune toate PDF-urile create de mine în niște directoare speciale denumite sugestiv: Articole, Emailuri, Facturi ș.a.m.d. Cum aș putea face să salvez PDF-urile direct în aceste directoare? Simplu: pun câte un alias în ~/Library/PDF Services, și meniul meu devine ca în figură (am modificat numele aliasurilor pentru a evidenția directoarele în meniu).

2010 02 01 pdfservices 02

Acum pot salva un PDF direct în aceste directoare, fără să mai navighez prin Finder.

Crearea unui PDF și deschiderea sa automată într-o altă aplicație

Dacă în directorul PDF Services pun aliasul unei aplicații, atunci pot trimite automat fișierul PDF către acea aplicație. De exemplu poate doresc ca imediat ce creez un PDF, acesta să fie deschis în Adobe Illustrator. Simplu: pun un alias al lui Illustrator în directorul PDF Services, și obțin o nouă opțiune în meniul Print/PDF.

Procesarea PDF-urilor cu ajutorul Automator

Să ne imaginăm următoriul scenariu. Doresc un serviciu care să-mi dea posibilitatea de a proteja PDF-ul printr-o parolă, apoi să-l redenumesc, după care în numele fișierului să fie automat adăugată data de astăzi. Se poate? Da, folosind un workflow Automator compus din patru acțiuni: Encrypt PDF Documents, Move Finder Items și Rename Finder Items (de două ori). Ca în figura următoare.

2010 02 01 pdfservices 03

Iată și câteva explicații sumare legate de acest workflow. Deoarece Mac OS X salvează fișierele PDF într-un director temporar ascuns pe undeva prin sistem, a trebuit să mai adaug două acțiuni intermediare care mută și redenumesc PDF-ul meu. Opțiunile marcate în figură cu „!” sunt necesare pentru a-mi da posibilitatea de a modifica ceilalți parametri (parola de criptare, numele fișierului și locul unde să fie mutat) de fiecare dată când rulez workflow-ul.

În final am salvat workflow-ul în ~/Library/PDF Services și astfel am mai adăugat un serviciu în meniul PDF. Notă: utilizatorii de Snow Leopard pot opta de la început pentru crearea unui workflow de tipul „Print Plugin”, caz în care Automator va salva automat fișierul acolo unde trebuie.

Cele trei exemple ale mele sunt doar o mică ilustrare a opțiunilor pe care le avem la îndemână. Atâta timp cât putem folosi Automator (inclusiv shell scripts) și Applescript, posibilitățile de manipulare a fișierelor PDF sunt practic nelimitate!